Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

Melek yatırımcılarla görüşmeden önce yapmanız gerekenler

Web Atölyesi olarak Eskişehir bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

Girişimciler, işlerini büyütmek ya da projelerini başlatabilmek için yatırımcılarla görüşmeyi planlıyorlar; ancak bir melek yatırımcıyla görüşmeden önce bilinmesi ve yapılması gerekenler bulunuyor.

Bu hazırlıkların ve ön çalışmaların yapılmaması, melek yatırımcı görüşmelerinin çıkmaza girmesine ya da olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir.

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle, birçok kişi yatırımcıların kapısını çalıyor ve bu nedenle de onları etkilemek pek de kolay olmuyor.

Yatırımcılarla görüşmeye gitmeden önce bazı hazırlıkların yapılması, yatırım sürecini hızlandırabileceği gibi, yatırımcıların size olan yaklaşımını da etkileyebilir.

Bir çözüm üretiyor musunuz?

Fikrinizin ya da projenizin bir çözüm üretebiliyor olması oldukça önemli. Çünkü yatırımcıların size ilk soracakları sorulardan biri de, tüketicilerin hangi problemini çözdüğünüz olacaktır. Bu soruya hazırlıklı bir şekilde gitmeniz gerekiyor.

Projenizi geliştirmek için yatırım istediğinizde, sektördeki hangi problemin üzerine giderek, ne tür çözümler ürettiğiniz üzerinde çalışmalar yaptığınızı karşınıza göstermeniz, yatırımcıların fikre olan yaklaşımını doğrudan etkileyebilecektir. Bu çözümlerin pratik bir şekilde, tüketicilerin sorunlarını ortadan kaldırabiliyor olması ve rakip firmalardan farklı bir şekilde konuyu ele alması, sizin farkınızı ortaya koyacaktır.

Hazırda bir prototipiniz var mı?

Bir ürün veya hizmet sunuyorsanız, bunun bir prototipi elinizde mevcut mu? Eğer işi hayata geçirmeden önce yatırım görüşmeleri yapıyorsanız, elinizde bir prototipinin olması oldukça önemli. Çünkü yatırımcılar, ortaya bir para koyacaklarsa, o ürünle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi almaya çalışacaktır ve bu nedenle de ürünün nasıl çalıştığını gösteren bir prototipe ihtiyaç duyarlar.

Prototipi üretmek için, belli bir bütçeye ihtiyacınız varsa ve bu nedenle yatırımcı görüşmeleri yapıyorsanız, en azından ürünün nasıl çalıştığını gösteren illüstrasyonlara ihtiyacınız olacaktır. Animasyon videolar ya da görsellerle ürününüzü yatırımcılara detaylı bir şekilde gösterebilmeniz gerekiyor.

Bu ürünün çalışma prensibi, nasıl göründüğü, tasarımı, kullanıcı deneyimi gibi konular üzerine belli bir örnek sunduğunuzda, yatırımcıya elle tutulur bir veri sunmuş olursunuz.

Danışmanlığa mı yoksa paraya mı ihtiyacınız var?

Görüşmelere gitmeden önce, melek yatırımcıların kapısını hangi amaçla çaldığınızı da belirlemeniz gerekiyor. Sektörel ve iş hayatıyla ilgili danışmanlığa mı daha çok ihtiyacınız var yoksa projenizi geliştirip hayata geçirmek için paraya mı ihtiyacınız var?

Melek yatırımcıların birçoğunun oldukça önemli iş deneyimleri vardır ve bu nedenle sadece yatırım amaçlı görüşmeler yapmaya çalışmamalısınız. Onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak, işinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda da destek almayı düşünmelisiniz.

Yeterli tecrübeniz var mı?

Yatırımcılar, sizin bu alandaki tecrübelerinizi de soracaklardır. Sadece sizin değil, ekibinizin de bu alandaki tecrübelerini ele alacaklardır. Yatırımcıların tecrübeye önem vermesindeki sebep, sizin bu işin altından kalkıp kalkamayacağınıza dair bir fikir sahibi olmak istemeleridir.

Bu nedenle de yatırımcı görüşmelerinde, ekibinizin kendi alanlarındaki tecrübelerinden bahsetmelisiniz. Tecrübeniz az ise, yatırımın yanı sıra iş konusundaki bilginizi artırmak için danışmanlık istediğinizi de bu görüşmelerde belirtmelisiniz.

Tecrübeniz az olsa da, iyi bir fikriniz olabilir ve bunu hayata geçirmek için maddi desteğin yanı sıra bilgiye de ihtiyacınız olduğunu vurgulayabilirsiniz.

İş planınız hazır mı?

Yatırımcıların soracakları sorulardan biri de iş planınız olacak. Bu nedenle yatırımcılarla görüşmeye gitmeden önce detaylı bir iş planınızın olması gerekiyor. Detaylı bir iş planının yanı sıra, yatırımcı görüşmelerinizde işinizle ilgili özet bilgileri de sunabileceğiniz, bu iş planının özeti niteliğinde bir çalışmanızın da hazır olması oldukça önemli.

Finansal raporlarınızı hazırlayın

Hali hazırda işleyen bir şirketiniz varsa ve işlerinizi büyütmek için yatırıma ihtiyacınız varsa, finansal raporlarınızı da hazırlamanızda yarar var. Bunun sebebi ise, yatırımcılar sizin kar ve zarar faaliyetlerinize bakmak isteyeceklerdir. Şirketin karlılık oranının nasıl olduğunu ve gelecek daha fazla yatırımla beraber bu oranın ne kadar artabileceğine dair bazı öngörüler yapabilmek olacaktır.

Bu raporlarda gerçekleri yansıtmanız oldukça önemli. Şirketin zararlarını gizleyerek bu görüşmelere giderseniz, ilerleyen zamanlarda daha detaylı araştırmalar yapıldığında yalan söylediğiniz ortaya çıkacaktır ve bu da sizin güvenilirliğinizi sarsacağı gibi, yatırım görüşmelerinin de sonlanmasına neden olacaktır.

Reddedilmeye hazır mısınız?

Görüşmeye gitmeden önce reddedilmeye hazır olup olmadığınızı da bilmeniz gerekiyor. Yazının başlarında bahsettiğimiz gibi, birçok girişimci iyi bir projeye sahip olduğunu düşünerek yatırımcıların kapısını çalıyor; fakat birçoğu melek yatırımcılar tarafından reddedilebiliyor.

Bu nedenle de görüşmelere gitmeden önce bu gerçeği göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yalnız burada unutulmaması gereken gerçeklerden biri de, birkaç yatırımcı tarafından reddedilebilirsiniz; ancak pes etmeden yeni görüşmeler yapmalı ve sonuna kadar işin peşinden gitmelisiniz. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, şirketini kurabilmek için 60 yatırımcıyla görüşmüştür ve bunlardan sadece 22’si onun fikrine yatırım yapmayı kabul etmiştir. Bu nedenle de birkaç görüşmeden iyi bir sonuç alamasanız bile, hayallerinizin peşinden gitmelisiniz.

yatırımcı görüşmeleri melek yatırımcılarla görüşmek melek yatırımcıları etkilemek e-ticaret bilgi bankası girişimcilik
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul