Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

E-ticarette sahtecilik (fraud) nasıl önlenir?

Web Atölyesi olarak Eskişehir bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

E-ticarette sahtecilik (fraud) nasıl önlenir?' data-url='http://www.eticaret.com/blog/E-ticarette-sahtecilik-fraud-nasil-onlenir/'>
E-ticarette sahtecilik (fraud) nasıl önlenir?' data-url='http://www.eticaret.com/blog/E-ticarette-sahtecilik-fraud-nasil-onlenir/'>

E-ticaret sitelerinin korkulu rüyası olan sahtecilik ve dolandırıcılık faaliyetleri, hem tüketiciyi hem hem de E-ticaret firmalarını mağdur ediyor. Yaygın olarak fraud adıyla bilinen kredi kartı sahteciliği, milyonlarca lira zarara, borçlanmalara, hatta işletmelerin kapanmasına bile yol açabiliyor. Peki E-ticaret siteleri sahtecilik faaliyetlerinin önüne geçmek için nasıl fraud kontrolü sağlayabilir?

Fraud yöntemleri nelerdir?

Kredi kartı ile yapılan sahtecilik işlemine fraud deniyor. Fraud durumları ile çevrimiçi ve çevrimdışı olarak karşılaşılabiliyor. E-ticaret siteleri çevrimiçi sahtecilikten, yani internet üzerinden yapılan dolandırıcılıktan büyük ölçüde etkilenebiliyor. Yaygın olarak uygulanan çevrimiçi fraud biçimleri ise şu şekilde:

E-ticaret sitesinden alışveriş yapan bir kullanıcı bankaya bu alışverişi kendisinin yapmadığını bildirdikten sonra banka ödeme işlemini inceleye alır ve kullanıcının beyanının doğru olması durumunda ödemeyi kişinin hesabına geri aktarır. Bu durumda E-ticaret sitesi zarar edebilir.

– Kopyalanmış kredi kartıyla online alışveriş yapıldığı durumda kartın gerçek sahibi bankaya bu alışverişi kendisinin yapmadığını bildirir. Banka incelemeden sonra ödemeyi kart hamiline iade eder ve yine E-ticaret firması zarar etmiş olur.

Her iki durumda da hem müşteri kaybına hem de maddi kayba uğrayabilen E-ticaret sitesinin bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına uygulayabileceği fraud kontrolü adı altında birtakım önlemler bulunuyor.

1) Üyelik

E-ticaret sitesinden alışveriş yapabilmeleri için kullanıcıların üye hesabı oluşturmaları istenebilir. Böylece alışveriş için üyenin kendi bilgilerini doğrulayarak Web Sitesine girmesi gerekir. Dolayısıyla bu adımlara takılan kişiler alışveriş yapamayacakları için kullanıcıları ve firmaları mağdur etme olasılıkları da düşük olacaktır.

2) IP adresleri

E-ticaret sitesi, alışveriş işlemini gerçekleştiren kullanıcıların IP adreslerini kayıt altında tutabilir. Olası bir sahtecilik durumunda ise soruşturmaların sağlıklı yürütülebilmesi için bu IP adreslerini ilgili makamlara sunabilir.

3) Adres kaydı

Üye hesabı oluşturulması sırasında kullanıcının belirttiği fatura ve teslimat adresi kayıt altına alınabilir. Böylece sonraki alışverişlerde adreslerin önceden belirtilen adreslerden farklı olması durumunda şüpheli işlemler için inceleme yapılabilir.

4) Güvenlik kodu

Güvenlik kodu istenmesi, sahteciliğin önüne geçmek için kullanılan aygın uygulamalardan biri. Her kredi kartlı alışverişte kullanıcıdan kredi kartının arkasında bulunan ve CVV, CV2, CVC isimleriyle bilinen 3 haneli güvenlik kodlarını girmesi istenebilir. Bu yöntemle sahtecilik yapmaya çalışan kişilerin bu çabalarının önüne geçilebilir.

5) 3D Secure

3D Secure uygulaması ile bankaların, yapılan online harcamalar için müşterilerinden onay almaları sağlanabilir. Genelde yüksek ödemelerde kullanılan 3D Secure sistemi, ödeme miktarı fark etmeksizin aktive edilecek şekilde de ayarlandığında kullanıcıların güvenliği büyük ölçüde sağlanabiliyor.

6) Online klavye

Keylogger uygulamaları ile kart bilgilerinin, hatta güvenlik kodlarının bile kopyalanması mümkün. Bu nedenle ödeme sayfasında oluşturulan bir online klavye sayesinde kredi kartı bilgilerinin elektronik yoldan kopyalanmasının ve gelecekteki olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçilebilir.

7) Onay mesajları

Online alışveriş işleminin amacına ulaşması; satın alım onayı, müşterilere gönderilen SMS ya da e-postalar ile sağlanabilir. Bu durumda sahte telefon numarası ya da şüphe doğuran e-posta adresleri de takibe alınabilir.

8) T.C. kimlik numarası

Vergi Usul Kanunu’na göre satış yapılan bazı vergi mükelleflerinden T.C. kimlik numarası isteme zorunluluğu bulunuyor. Özellikle toptan satış yapan E-ticaret siteleri, kanunun 231/6. ve 232. maddelerinde belirtildiği üzere birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve vergiden muaf esnafa fatura keserken bu kişilerin T.C. kimlik numaralarını da faturalarına eklemek zorundadırlar. Bu koşullarda çalışan E-ticaret siteleri, gerektiğinde alıcının T.C. kimlik numarasını resmi makamlarla paylaşarak sahte işlemin önüne geçebilirler.

9) Güvenli ödeme sistemleri

Güvenli ödeme sistemleri sağlayan yazılım firmaları sayesinde fraud kontrolü kolayca sağlanabilir. Bunun için kullanılan E-ticaret altyapısında güvenli ödeme sistemleri bulunmasına dikkat etmekte büyük fayda var.

E-ticaret kullanıcılarınızın mağdur olmasının önüne geçmek için geliştirilen pek çok yöntem yer alıyor. Eğer siz de müşterilerinizin ve dolayısıyla firmanızın bu tür fraud sahteciliği durumlarıyla karşılaşmasını önlemek istiyorsanız, öncelikle kaliteli altyapıya sahip olan bir E-ticaret mağazasına sahip olmalısınız. Hemen Web Atölyesi’nin ücretsiz demo hesabını inceleyin, kullanıcılarınıza güvenli bir alışveriş deneyimi yaşatmak için ilk adımı atın.

fraud sahteciliği 3d secure banka e-ticaret mağazası e-ticarette fraud fraud fraud kontrolü fraudu önlemek güvenl güvenli alışveriş güvenli ödeme kullanıcı güvenliği ödeme sistemleri ödeme yöntemleri online ödeme sahtecilik ve dolandırıcılık üye hesabı oluşturmak
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul